Bezoek aan Nederlandse scholen in het buitenland/NT2 instituten

 

Als kind woonde ik in Indonesië, waar ik eerst op een Nederlandse school zat en later op een internationale school met Nederlands als extra vak. Het lezen van Nederlandstalige boeken was van groot belang om het gevoel met de taal en de cultuur niet te verliezen.


De wereld is enorm veranderd sinds ik als expat-kind in Azie woonde. Internet maakt de wereld een stuk kleiner en het contact met het thuisland is makkelijker te onderhouden. Toch is het nog steeds heel erg leuk en leerzaam voor Nederlandstalige kinderen in het buitenland om een Nederlandse schrijver op bezoek te krijgen! Het stimuleert ze enorm om Nederlandstalige boeken te gaan lezen. Daarnaast vinden ze, weet ik uit ervaring, het erg prettig dat er iemand voor ze staat die weet wat het is om als expat ergens te wonen. Hoe het voelt als je steeds opnieuw moet verhuizen, hoe verrijkend het kan zijn om weer een nieuwe cultuur te leren kennen en hoe lastig het kan zijn om feeling met de Nederlandse cultuur te houden.

De afgelopen jaren was ik in Singapore op de Hollandse School, op de Canadian Internationale school en in Genève op De Taalfontein. Mijn lezingen splits ik helemaal toe op de groep en in principe kan ik schoolbreed –  van groep 1 tot en met bovenbouw voortgezet onderwijs – workshops en bezoeken invullen. Ook een lezing voor de ouders behoort tot de mogelijkheden. Indien gewenst, kan het ook in het Engels als kinderen het lastig vinden om een hele les in het Nederlands te volgen. Kosten

Doorgaans worden deze bezoeken rechtstreeks met de schrijver zelf geregeld. De uitnodigende school regelt in ieder geval de tickets, verblijf en een dagvergoeding. Soms wordt het bezoek ook gesponsord vanuit het Nederlandse bedrijfsleven in het betreffende land of zijn er andere mogelijkheden er subsidie voor aan te vragen.


Voor mogelijkheden, neem gerust contact met mij op!