Schrijfster in de klas

 

Wat is er nu leuker dan een schrijfster in de klas op bezoek krijgen? Het stimuleert kinderen vaak enorm tot lezen, je kunt er leuke opdrachten aan verbinden en taalvaardigheid van kinderen wordt vergroot. Wat kun je tijdens zo’n bezoek verwachten? Je kunt als school/bibliotheek kiezen uit drie programma’s voor de basisschool. Ook voor de brugklassen heb ik een leuk programma over mediawijsheid. In overleg kom ik graag naar de onderbouw en desgewenst, kan een bezoek ook in het Engels, bijvoorbeeld op Internationale scholen. No problem! 


Kinderboekenweek 2017: een griezelig goed verhaal

Een auteursbezoek is altijd leuk en leerzaam. Het is goed voor de leesbevordering en kinderen vinden het vaak bijzonder om te zien dat de afstand tussen schrijver en lezer niet groot hoeft te zijn.

Deze Kinderboekenweek staat in het teken van Griezelen en Spannende Verhalen. Bovenal staat de Kinderboekenweek in het teken van kinderen enthousiast krijgen om te gaan lezen! We gaan tijdens deze Kinderboekenweek luisteren naar griezlige muziek en daar fragmenten bij bedenken: want hoe doe je nou inspiratie op voor (spannende) verhalen?! En we gaan cliffhangers schrijven! een leuke en interactieve les waarin kinderen hun fantasie de vrije loop mogen laten.

Geschikt voor groepen 5-6-7-8 (inhoud aangepast aan 5/6 en 7/8). Op aanvraag ook aan te passen voor lagere groepen.

Duur: 45-60 minuten. Boeken via De Schrijverscentrale


Hoe schrijf je een boek?

In iedere klas zitten ze wel: de dromertjes die zelf bezig zijn aan een verhaal of boek. Het is ook een veelgestelde vraag tijdens schoolbezoeken: hoe schrijft je een boek? Tijdens dit bezoek krijgen kinderen te horen hoe een boek geschreven wordt aan de hand van een leuke workshop ‘Write This Book!’. Er horen kleine schrijfopdrachten bij en eindigt altijd met het verhaallijnenspel, wat met groot enthousiasme in klassen wordt ontvangen. Boeken die er goed bij passen zijn: De Rampzalige Geweldige Zomer van Daan S,. en de I Love Liv serie. Verder kunnen kinderen hun eigen Write This Book kopen (bij de boekhandel) en dan echt aan een eigen boek gaan werken, waarbij ze de vorderingen online kunnen delen. Een interactieve, creatieve workshop. 

Geschikt voor de groepen 5-6-7-8.

Duur: 45-60 minutenMediawijsheid: sexting & grooming: basisschool en VO


Wat doen kinderen eigenlijk allemaal op sociale media? Wat weten ze over privacy, over dingen die mis kunnen gaan? Wat zet je wel en niet online, wat is cyberpesten, wat is een virtuele kinderlokker, wat is er zo leuk aan sociale media en waarom snappen ouders dat nou niet altijd? Een
hele informatieve en interactieve workshop, waarin we aan de hand van stellingen gaan praten in de klas over wat iedereen op internet doet. De serie ‘& Andere R@mpen’ is een prima uitgangspunt voor dit bezoek, maar ook de ‘I Love Liv’-serie bevat voldoende aanknopingspunten.

Combinatiedag leerlingen - ouders

Desgewenst kan dit bezoek aangevuld worden met een avond voor de ouders: Soci@l Kids - je kind online. Overdag ga ik aan de slag in diverse groepen, ‘s avonds vertel ik ouders wat kinderen online doen en hoe je ze kunt begeleiden daarin. Scholen kunnen de kinderen overdag (of voorafgaande het bezoek) posters laten maken wat je wel en niet online doet en deze ook die avond aan ouders laten zien. Als basis voor het ouderbezoek gebruik ik het boek Soci@l Kids en ouders kunnen dat na afloop desgewenst aanschaffen.

Geschikt voor groepen: 6-7-8- brugklas - 2de klassen

Duur: 45-60 minuten

Ouderlezing: 60-80 minuten (met korte pauze)

Meer weten over de invulling van de schoolbezoeken? Mail gerust via deze link: schoolbezoek informatieBezoek aan voortgezet onderwijs - brugklas en tweede jaar

‘Ik heb ze nog nooit zo stil gezien...’ Docent Brugklas tijdens literaire dag.


Voor de brugklassen en het tweede jaar vormen Onder Mijn Huid en VIJFTIEN prima uitgangspunten om te praten over sexting en grooming en praten we over echte ervaringen op dit gebied. Ik vertel ze over mijn jeugd, Azie, waarom ik ben gaan schrijven en nog veel meer. Uiteindelijk belanden we sexting en grooming en aan de hand van het indringende. waargebeurde verhaal van mijn eigen dochter, hebben we het over Onder Mijn Huid. Iedere keer weer een prachtige ervaring om te zien hoe geraakt ze zijn! Voor alle schoolbezoeken onder schooltijd geldt dat ze via de Schrijverscentrale geboekt kunnen worden.